דבר ראש המחלקה

סטודנטים, סטודנטיות, מועמדים ומועמדות יקרים,

המחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר-אילן הינה עתירת מוניטין והישגים בזכות סגל מרצים/חוקרים וצוות מנהלי מסורים ששמים את טובת הסטודנטים בראש מעייניהם. במהלך השנים הכשירה המחלקה, שהיא מהגדולות באוניברסיטה, אלפי בוגרים שהשתלבו במגוון רחב של תחומים כולל מנהל ציבורי, שלטון מקומי, חברי כנסת, דיפלומטים, מנהלי חברות, קציני צבא, פקידים בכירים בשירות הציבורי, ועוד. תכנית הלימודים במחלקתנו מאתגרת ומלאת עניין. המחלקה מציעה מגוון תחומי התמחות: צבא, ביטחון, אסטרטגיה ומודיעין; יחסים בינלאומיים,דת ומדינה, מדיניות ציבורית וממשל מקומי, מחשבה מדינית, פוליטיקה השוואתית, ביקורת פנים, ועוד. המחלקה גם מציעה מגמות לימוד איזוריות הכוללות לימודי אירופה וצפון אמריקה, רוסיה ומזרח אירופה, המזרח התיכון ואפריקה, וגם התמקדות בפוליטיקה וחברה בישראל. סגל המחלקה מורכב מחוקרים צעירים ווותיקים שנבחרו בקפידה רבה והם נחשבים למובילים בתחומם בארץ ובעולם. הדבר בא לידי ביטוי בפרסומיהם הרבים בבימות בינלאומיות יוקרתיות מהמעלה הראשונה, ובזכייתם במענקי מחקר תחרותיים. מבחינה מתודולוגית המחלקה מתבססת על הדיסציפלינה הרחבה של מדעי המדינה המורכבת מתת-דיסציפלינות שונות אך תחומי הלימוד והמחקר רועים גם בשדות דיסציפלינות שכנות בהתאם לתחום הספציפי של כל חוקר ומרצה.

המחלקה הייתה קשובה במשך שנים לצורך של ציבור תלמידיה לרכוש בנוסף לידע התיאורטי הנלמד בכיתות הלימוד גם ידע מעשי. לשם כך פיתחנו ופתחנו את תוכנית ההתמחות למצטיינים (״פרקטיקום״). תוכנית זו היא ספינת הדגל של המחלקה ומשקפת נאמנה את שאיפותיה ואת חזון האוניברסיטה למצויינות כוללת. ייחודה של התוכנית הוא בכך שהיא ממזגת יפה בין אקדמיה ברמה גבוהה ובין עולם המעשה. ההיחשפות של תלמידינו לפעילויות פוליטיות וציבוריות ממשיות ברבדי השלטון המקומי והלאומי, בשילוב עם הידע התיאורטי הרב שרכשו בתוך כותלי האוניברסיטה, תורמים להתפתחותם האינטלקטואלית ובחירת דרכם העתידית.

עיקרון הפלורליזם המחשבתי הוא אבן יסוד במחלקתנו שמיוצגות בה השקפות עולם שונות לעיתים אף קוטביות. החתירה למצויינות אקדמית היא נר לרגלנו אך יחד עם זאת אנו מקפידים על ערכי אנוש תוך כיבוד והקשבה לצורכי הפרט. כראש מחלקה אני אשתדל להיות זמין ותמיד קשוב לצרכיכם ולבקשותיכם. השאיפה שלנו היא שתקופת לימודיכם במחלקתנו תהיה חוויה מהנה ורוויית עניין ותוכן, ותהווה צומת מרכזי בדרככם לעתיד מבטיח. אנו מאמינים שלימודים באקדמיה מעניקים לבוגרים כלים חשיבתיים ואנליטיים ומחשבה יצירתית וביקורתית שמלווה אותם בכל תחום חיים אליו יפנו. כך למשל, תידרשו במהלך לימודיכם (תארים ראשון ושני) להגיש עבודות חקר המהוות אתגר מקצועי ואישי מעניין וחשוב. התמודדותכם עם עבודות חקר אלה תמחשנה יותר מכל את השיפור הניכר שיחול ביכולותיכם האנליטיות ואת מידת התפתחותכם האינטלקטואלית.

לאלה מכם המעוניינים להצטרף אלינו, אנו מציעים בית אקדמי חם בסביבה לימודית וחברתית ייחודית לאוניברסיטת בר-אילן – מוסד המהווה גשר לכלל מרכיביה המגוונים של החברה הישראלית ללא הבדל מין, דת ומוצא. נשמח מאד אם תבחרו בנו כביתכם האקדמי לאחד משלושת התארים שאנו מציעים, ואנו מבטיחים לא לאכזב אתכם.

ברכות חמות ולבביות,

רמי