קתדרת פטרסון למודיעין וביטחון

קתדרת פטרסון למודיעין ובטחון

The Paterson Chair in Security and Intelligence

קתדרת פטרסון לבטחון ומודיעין היא מרכז ידע ומחקר לקידום פיתוח הבנת תחומי בטחון הפנים והמודיעין על בסיס מדעי, אמפירי ומחקרי בינלאומי.  בראש הקתדרה עומד פרופ' שלמה שפירא.  הקתדרה עוסקת בתחומי מחקר יחודיים הכוללים את בטחון הפנים, המודיעין ולוחמה בטרור, כלי יריה, ואכיפת החוק.  הקתדרה משתפת פעולה עם גורמי מחקר רבים במדינות אירופה וברחבי העולם.  בראש הקתדרה עומד פרופ' שלמה שפירא, ראש המחלקה למדע המדינה לשעבר וראש האגודה הבינ"ל לחקר ההיסטוריה של המודיעין (IIHA). הרכזת המנהלית של הקתדרה היא ד"ר עדי פריימרק.

תמונה

פרופ' שלמה שפירא, ראש קתדרת פטרסון

קתדרת פטרסון הוקמה באמצע שנות ה-1970 בתרומתו הנדיבה של המדינאי והפילנטרופ הקנדי נורמן מקלאוד פטרסון בכדי לעודד מחקר בתחומים הבטחון בישראל.  נורמן פטרסון היה חבר הפרלמנט הקנדי במשך 40 שנה ופעל רבות לקידום הקשרים בין ישראל וקנדה.  חזונו היה לקדם תחומי מחקר אשר יתרמו לבטחון ישראל ולמקומה במערכת הבינלאומית.  ראש הקתדרה הראשון היה פרופ' דניאל אלעזר, אשר הוחלף לאחר פרישתו על ידי פרופ' ברוך זיסר.  פרופ' שלמה שפירא התמנה לראשות הקתדרה בשנת 2016.

בתחום חקר המודיעין מקיימת הקתדרה שיתוף פעולה הדוק עם האגודה הבינלאומית לחקר ההיסטוריה של המודיעין – International Intelligence History Association IIHA – ועם גופי מחקר ומומחים לחקר המודיעין בארה"ב, בריטניה, גרמניה, דנמרק, איטליה, יוון, קרואטיה, פולין ומדינות אחרות.  בשנת 2009 התקיים בישראל הכינוס השנתי של IIHA ביחד עם המרכז להנצחת חללי קהילית המודיעין (מל"מ).  במסגרת הקתדרה מונחים דוקטורנטים/יות בתחומי חקר המודיעין.  בשנים האחרונות פיתחה הקתדרה גם שיתוף פעולה הדוק עם המרכז לחקר המתודולוגיה של המודיעין.

בתחום מחקר כלי היריה מהווה הקתדרה מרכז מחקר וידע יחודי במדינת ישראל.  בשנת 2009 הוקם צוות מחקר כלי יריה בראשותו של פרופ' שפירא, בכדי לקדם מחקר בתחומי הסדרה, חקיקה ופרקטיקה בתחום כלי יריה.  תחום זה, הכולל כלי נשק בידי אזרחים, אבטחה וחוסן חברתי, מהווה אתגר מיוחד לדמוקרטיות מערביות.  מצבה היחודי של ישראל בשל איום מתמיד של טרור מבית הביא לחקיקה והתפתחויות רבות בתחום רגולציה של כלי יריה.  המחקר הראשון שנערך על ידי צוות מחקר זה בדק את מקומו של אזרח חמוש במארג בטחון הפנים ומניעת טרור בישראל.  תוצאות המחקר הוצגו בפני משרדי ממשלה, משטרת ישראל וגופי בטחון אזרחיים וכן בפני 'ועדת רונן' אשר בדקה את מדיניות רישוי כלי יריה ואבטחה בישראל.

בשנת 2013 נבחרו פרופ' שפירא ואוניברסיטת בר-אילן על ידי המשרד לבטחון פנים להוביל את תהליך הכנת חוק כלי היריה החדש, תהליך שהובילה הקתדרה במשך כארבע שנים וכלל התייעצויות ועבודה משותפת עם עשרות גופים הנוגעים לדבר, כולל משרדי ממשלה, גופי הבטחון, רשויות ציבוריות והמגזר הפרטי.  בקתדרה הוקם מאגר מידע הכולל חקיקה בינלאומית בתחומי כלי היריה ואנו עובדים ביחד עם מומחים בכל רחבי אירופה בתחום מחקרי זה.  בשנים האחרונות התהדק שיתוף הפעולה עם המשרד לבטחון פנים ונערכו בקתדרה מספר מחקרים עם המשרד בתחומי כלי היריה.

הקתדרה משתפת פעולה עם מכון אירופה ומשתתפת בשנים האחרונות בעריכת סדרת כנסים וסדנאות תחת הכותרת 'השולחן העגול האירופי The European Roundtable' בשיתוף עם קרן קונרד אדנאואר בישראל.  הקתדרה משתתפת בכל שנה במספר רב של כנסים בינלאומיים. פעילות זו המשיכה אף במהלך תקופת הקורונה דרך השתתפות דיגיטלית.  אחד המחקרים שנערכו במסגרת הקתדרה במהלך מגיפת הקורונה בדק את תפקידיהם ותיפקודם של שירותי המודיעין של ישראל בטיפול במשבר הקורונה.  מאמר זה פורסם בכתב העת היוקרתי International Journal of Intelligence and Counterintelligence והוצג בכנסים בחו"ל.

The Norman McLeod Paterson Chair in Security and Intelligence

The Paterson Chair in Security and Intelligence at Bar-Ilan University is a unique research center of excellence focusing on intelligence, international and internal security, resilience and law enforcement.  It is headed by Prof. Shlomo Shpiro at the Department of Political Studies.  Its Senior Administrator is Dr. Adi Frimark.  The chair was established in the 1970s through the kind generosity of the Canadian philanthropist Norman McLeod Paterson.

Norman McLeod Peterson (1883-1983) was a Canadian businessman, politician and statesman, born in Portage la Prairie, Manitoba. In 1908, after having worked with his father in the grain business, he started N.M Paterson and Company, operating grain elevators across Canada שמגa fleet of freighters on the Great Lakes. By the end of the 1920s, he was one of the largest grain merchants in Canada.

In 1940 Norman Paterson was appointed a Senator by Canadian Prime Minister Mackenzie King. In 1942, Peterson made his company’s shipping fleet and crews available to the Canadian Government to assist the war effort, hauling much needed materials and supplies to assist the Allies war effort.  Many of his ships were lost at sea during the war, but the Paterson fleet kept going, supplying crucial logistics to help the Allies victory over Nazi Germany.

Throughout his lifetime, Norman Paterson took a great interest in international education and international affairs.  He established the Norman Paterson School of International Affairs at Carleton University in Canada in 1965, and the Paterson Chair at Bar-Ilan University in Israel in the 1970s.  Peterson retired from the Canadian Senate at the age of 97, in 1981, and passed away peacefully at his house in Ottawa three years later. His legacy passes on through the academic institutions he helped to establish.

תמונה

The Honourable Norman McLeod Paterson, K.G. St.J. (1883-1983).