דבר ראש המחלקה

גונתן ריינהוד

עוד מגיל צעיר, נחשפתי לפוליטיקה והתעוררה בי הסקרנות להבין תופעות פוליטיות. מופע הפוליטיקה הראשון פרץ לחיי בהיותי ילד צעיר, טרום יום הולדתי החמישי . ביום כיפור בשנת 1973, בשעה שפרצה מלחמה בין ישראל לבין מצרים וסוריה, פונו למעלה  מאלף מתפללים  מבית הכנסת שבו התפללנו בלונדון, בשל חפץ חשוד. זכורה לי הבהלה של המתפללים, שדיברו מחוץ לבית הכנסת על כך שישראל מותקפת. היה ברור כבר אז שמשהו גדול ממני, מההורים שלי ומהקהילה שבתוכה חיינו, קורה, הרחק מאיתנו, אך הוא משפיע גם עלינו.

עוד סביב אותן שנים חוויתי את החוויה הפוליטית הבריטית הראשונה שלי - שביתת הכורים הגדולה בבריטניה. השביתה, אשר נמשכה כמעט שנה שלמה, גרמה להפסקות חשמל רבות שנמשכו שעות והשפיעו על החיים שלנו.

סביב מאורעות אלו ואחרים אני זוכר ששאלתי את הורי שאלות תם: "מדוע אין חשמל ואי אפשר לצפות בטלוויזיה? מדוע שממישהו ירצה לפוצץ בית כנסת? מדוע הותקפה ישראל ?

תובנה חשובה שלמדתי מגיל צעיר, סביב חוויות אלו ואחרות, היא שפוליטיקה חשובה וברת השלכות משמעותיות על כולנו.  לא ניתן להתחמק ממנה – ההתמודדות המתמדת והבלתי נמנעת של החברה האנושית עם גיוון ( שונות וחוסר דמיון בין בני האדם) ומחסור ( העדר משאבים מספקים בכדי לרצות את כולם) כרוכה בקיומה של הפוליטיקה כמאפיין הכרחי של האנושות. ואכן, פוליטיקה לרוב מוגדרת על ידי השאלה: מי מקבל מה, מתי ואיך?

מעבר לשאלות אלו, חלק מהמיקוד של המחקר האקדמי העוסק בפוליטיקה הוא בשאלה: מדוע?

למעשה מדובר בשתי שאלות, האחת אמפירית והשנייה נורמטיבית.

ראשית, מפרספקטיבה אמפירית, מעסיקות אותנו, חוקרי מדעי המדינה, שאלות כמו: מדוע מתפתחת הפוליטיקה בצורה מסוימות ולא בדרך אחרת? מהם הכוחות העיקריים שמניעים את הפוליטיקה? מדוע למדינות מסוימות יש משטר דמוקרטי ולמדינות אחרות משטר סמכותני? מדוע מדיניות מסוימת מצליחה ואחרת כושלת

מאידך, מפרספקטיבה נורמטיבית, אנו שואלים: מהי הדרך הטובה ביותר לארגן את הפוליטיקה? מה הם הערכים שצריכים להוביל את הפוליטיקה? ועל בסיס מה מחליטים מי נמנה כחבר בקהילה הפוליטית שלנו

הדיסציפלינה האקדמית של מדעי מדינה משלבת בין שתי הפרספקטיבות במטרה לענות על השאלות הצומחות מתוכן. בתהליך המחקרי מפתחים ונשענים על מגוון תאוריות ובוחנים את יכולת הכללתן למגוון מקרים, לאורך ההיסטוריה והמרחב הגיאוגרפי המקומי והגלובאלי. 

בעיני, חקר הפוליטיקה הוא מרתק וחשוב כאחד.  

אם גם אתם חושבים כך, אני מזמין אתכם להצטרף ללימודים במחלקה, כדי לשאול ולענות על השאלות החשובות של חקר הפוליטיקה. 

 

פרופ' ג'ונתן ריינהולד