מדעי המדינה ומזרח תיכון: מסלול דו חוגי מובנה עם המחלקה ללימודי המזרח התיכון

הלימודים במחלקה למדעי המדינה באים להעשיר את ידיעתו והבנתו של התלמיד בנושאים הקשורים בחקר מוסדות ותהליכים מדיניים. הלימודים כוללים מגוון של קורסים בתחומי הממשל, יחסים בינלאומיים, מחשבה מדינית, מנהל ציבורי ומדיניות ציבורית, פוליטיקה ישראלית, אסטרטגיה וביטחון לאומי. 

התוכנית מתפרשת על 3 שנים.

תיאור המסלול:

הלימודים במסלול זה משלבים היכרות והתמחות שיטתית בנושאי יסוד ובתהליכים מרכזיים ורלוונטיים לתחומי ההוראה והמחקר במחלקות למדעי המדינה וללימודי המזרח התיכון. שילוב זה מציע לסטודנט/ית מתכונת מרתקת, מרחיבת אופקים ובעלת פוטנציאל של הכשרה מקצועית. החשיפה למגוון רחב במיוחד של נושאים בתחומים של מדעי המדינה ושל המזרח תיכון ובממשק ביניהם מאתגרת אינטלקטואלית ומקנה יכולת חשיבה וניתוח אקדמיים תוך שהיא מציידת את הלומדים במסלול זה ב"ארגז כלים" אישי ומועיל למציאת עבודה הולמת בהמשך הדרך.

יתרונו המובהק של התואר במסלול הנ"ל הוא בהיכרות הרב-תחומית של הסטודנט/ית עם מגוון עשיר של נושאים, ביניהם האסלאם; השסע הסוני-השיעי; העולם הערבי בין מלחמות העולם; הלאומיות הערבית והקמת המדינות במזרח התיכון; הגיאו-פוליטיקה העולמית, ההשפעות הגיאו-אסטרטגיות והצבאיות האזוריות והבין-לאומיות, כולל סוגיית הגירעון במזרח התיכון; גלובליזציה; מדיה חברתית; יחסים בין-לאומיים ובכלל זה מעורבות והתערבות פוליטית וצבאית של ארצות הברית ושל רוסיה במזרח התיכון; יחסים בילטרליים בין מדינות האזור; מעורבות סין בעולם; ההתנהלות של שחקנים ערביים ולא ערביים כגון טורקיה, איראן, מצרים, לוב ומדינות המפרץ; גאות האסלאם הרדיקלי והתעצמות הטרור הג'יהאדיסטי ובכלל זה הטרור בחצי האי סיני; ארגון המדינה האסלאמית ויצוא הטרור לאירופה; משבר ההגירה ההמוני מאפריקה ומן המזרח התיכון אל "גן העדן" האירופי; הבנת הכשל הכלכלי במדינות האזור; משאבי נפט, גז ומים כגורמים המעצבים סכסוכי פנים וסכסוכים בין-מדינתיים; מלחמות אזרחים והמשבר ההומניטרי בעקבות תהפוכות "האביב הערבי"; ארגוני סיוע לא-ממשלתיים; אנטומיה של מדינות כושלות; מעמד המשטרים וסיכויי הדמוקרטיזציה במדינות ערב; לחצים דמוגרפיים; זהויות לאומיות ושבטיות; קריסת גבולות בין-מדינתיים ותהליכים בדלניים פנים-מדינתיים; וכן סוגיות חברתיות, כלכליות  ואתנו-תרבותיות, ביניהן מעמד הנשים בעולם המזרח תיכוני.  

לא נדרש ידע מוקדם כדי להצטרף למסלול זה, המציע מצדו פוטנציאל תעסוקתי בתחומים כגון: דיפלומטיה ויחסי חוץ, כולל פעילות בשגרירויות ובמוסדות כגון האו"ם; ניהול משא ומתן ממשלתי ליישוב סכסוכים; מחקר ופעילות במערכות הצבא והביטחון; תקשורת; מחקר עבור מנגנוני הממשל ויעוץ לחברי כנסת; השירות הציבורי והרשויות המוניציפליות ובכלל זה מנגנוני ביקורת ציבורית; משרדי פרסום ובמיוחד אלה הפועלים עבור החברה הערבית; מערכות החינוך וההוראה וכמובן מערכת האקדמיה. מערכות אלה ואחרות תרות כל העת אחר כוח אדם מוכשר ומיומן אקדמית.  

לקבלת מידע נוסף בנושא לימודי מדעי המדינה ומזרח תיכון צרו עמנו קשר ונחזור אליכם בהקדם.

תנאי קבלה: 

  • מועמדים ללא ציון פסיכומטרי:
  1. תעודת בגרות מלאה בממוצע בגרות משוקלל של 98.
  2. מבחן אמי"ר או אמיר"ם

 

תכניות לימודים מפורטות לפי שנים: 

שנת הלימודים הראשונה תוכנית הלימודים
תשפד לצפייה 
תשפג לצפייה
תשפב לצפייה
תשפא לצפייה
תשפ לצפייה
תשעט לצפייה

 

*התוכנית נתונה לשינויים 

לקבלת מידע נוסף בנושא לימודי מדעי המדינה ומזרח תיכון צרו עמנו קשר ונחזור אליכם בהקדם.